29 Mart 2020

Biyoloji Müfredatından Kaldırılan Konular Nelerdir?

Biyoloji'den kaldırılan konular, güncel müfredat esas alınarak aşağıda sıralanmıştır. Her maddenin sonunda parantez içinde belirtilen 9, 10, 11 ve 12 sayıları sınıf düzeylerini ifade etmektedir. 

1. B grubu vitaminlerinin çeşitlerine girilmez. (9) 

2. Hücreye ilişkin bilgilere süreç içerisinde katkı sağlayan bilim insanlarına (Robert Hooke, Antonie van Leeuwehoek, Matthias Schleiden, Theodor Schwann ve Rodolf Wirchow) örnekler verir. Ancak bu isimlerin ezberlenmesi ve kronolojik sırasının bilinmesi beklenmez. (9) 

3. Bakteriler, arkeler, protistler, bitkiler, mantarlar ve hayvanlar aleminin genel özellikleri açıklanarak örnekler verilir. Hayvanlar aleminin dışında diğer alemlerin sınıflandırılmasına girilmez. (9) 

4. Hayvanlar aleminin; omurgasız hayvanlar (süngerler, sölenterler, solucanlar, yumuşakçalar, eklem bacaklılar, derisi dikenliler) ve omurgalı hayvanlar (balıklar, iki yaşamlılar, sürüngenler, kuşlar, memeliler) şubelerinin, sınıflarına ait genel özellikler verilir, yapı ve sistematiğine girilmez. (9) 

5. Hücre bölünmesinin kontrolü ve bunun canlılar için önemi üzerinde durulur. Hücre bölünmesini kontrol eden moleküllerin isimleri verilmez. (10) 

6. Eşeysiz üreme bağlamında bölünerek üreme, tomurcuklanma, sporla üreme, rejenerasyon, partenogenez ve bitkilerde vejetatif üreme örnekleri verilir. Sporla üremede sadece örnek verilir, döl almaşına girilmez. (10) 

7. Dış döllenme ve iç döllenme konusu verilmez. (10) 

8. Monohibrit, dihibrit, kontrol çaprazlamaları, eş baskınlık, çok allelilik (kan grupları ile ilişkilendirilir.) Örnekler üzerinde işlenir. Eksik baskınlık ve pleiotropizme girilmez. (10) 

9. Varyasyonların kaynaklarının (mutasyon, kromozomların bağımsız dağılımı ve krossing over) tartışılması sağlanır. Mutasyon çeşitlerine girilmez. (10) 

10. Simbiyotik yaşama girilmez

11. Azot döngüsünde yer alan mikroorganizmaların tür isimleri verilmez. (10) 

12. Sinir doku belirtilir. Yapılarına göre nöron çeşitlerine girilmez. (11) 

13. Sinir sistemi, merkezi ve çevresel sinir sistemi olarak verilir. Merkezi sinir sisteminin bölümlerinden beyin için; ön beyin (uç ve ara beyin), orta beyin ve arka beynin (pons, omurilik soğanı, beyincik) görevleri kısaca açıklanarak beynin alt yapı ve görevlerine girilmez. Omuriliğin görevleri ile refleks yayı açıklanır, refleksin insan yaşamı için önemi vurgulanır. (11) 

14. Çevresel sinir sisteminde, somatik ve otonom sinir sisteminin genel özellikleri verilir. Sempatik ve parasempatik sinirler ayrımına girilmez. (11) 

15. Hormonların yapısına girilmez. (11) 

16. Göz küresi bölümleri sert tabaka, damar tabaka, ağ tabaka olarak verilir. ayrıntı yapılarına girilmez. Kulak bölümleri dış kulak, orta kulak ve iç kulak olarak verilip ayrıntı yapılarına girilmez. (11) 

17. Kıkırdak ve eklem çeşitleri ile vücutta bulunduğu yerlere örnekler verilir. Yapılarına girilmez. (11) 

18. Sindirime yardımcı yapı ve organların (karaciğer, pankreas ve tükürük bezler) görevleri üzerinde durulur. Yapılarına girilmez. (11) 

19. Alyuvar, akyuvar ve kan pulcukları üzerinde durulur. Akyuvar çeşitleri B ve T lenfositleri ile sınırlandırılır. (11) 

20. Kan grupları üzerinde durulur. Kan nakillerinde kendi grubundan kan alıp vermenin gerekliliği vurgulanır. Kan nakillerinde genel alıcı ve genel verici kavramları kullanılmaz. (11) 

21. İmmunoglobulinler verilmez. (11) 

22. Embriyonik tabakalardan meydana gelen organlar verilmez. (11) 

23. Süksesyonun evrelerine girilmez. (11) 

24. Rosalind Franklin, James Watson, Francis Crick çalışmaları kısaca açıklanır ancak bu isimlerin ezberlenmesi ve kronolojik sırasının bilinmesi beklenmez. (12) 

25. Helikaz, DNA polimeraz ve DNA ligaz dışındaki enzimler verilmez. (12) 

26. Klorofil a ve klorofil b'nin yapısı verilmez. (12) 

27. Işığa bağımlı ve ışıktan bağımsız reaksiyonlar ürün açısından karşılaştırılır. Reaksiyonların basamaklarına girilmez, matematiksel hesaplamalara yer verilmez. (12) 

28. CAM ve C4 bitkileri verilmez

29. Tepkimelerdeki NADH, FADH2, ATP üretim ve tüketimi matematiksel hesaplamalara girilmeden verilir. (12) 

30. Tüm canlılarda glikozun çeşitli tepkimeler zinciri ile pirüvik aside parçalandığı vurgulanır. Pirüvik aside kadar olan ara basamaklara ve ara ürünlere değinilmez. (12) 

31. Prokambiyum, protoderm ve temel meristem konularına girilmez. (12) 

32. İyonların emilim mekanizmasına girilmez. (12) 

33. Bitkilerin büyüme ve gelişmesinde gerekli olan minerallerin isimleri verilir. Ayrı ayrı görevlerine girilmez. (12) 

biyoloji müfredatından kaldırılan konular

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder