07 Nisan 2020

İskelet Sistemi, Kıkırdak Doku ve Eklem Çeşitleri - İnsanda Destek ve Hareket Sistemi

Kıkırdak doku hücrelerine kondrosit, kıkırdak dokunun ara maddesine ise kondrin denir. İskelet sisteminin önemli bir bölümü olan kıkırdak doku; kondrosit, kondrin ve liflerden oluşur. 

Kıkırdak dokuda kan damarı bulunmaz. Kondrositler bağ dokudan difüzyonla beslenir. Yine atık maddelerini bağ dokudaki kılcal damarlara verirler. 

kondrositler bir kapsül ile sarılı olup metabolizmaları yavaştır. Kıkırdak dokunun 3 çeşidi bulunur. 

1. Hiyalin Kıkırdak 


Kollajen lif taşır. Embriyonik dönemde iskelet, hiyalin kıkırdaktan oluşur. Embriyo geliştikçe kemikleşme miktarı da artar. 

Burunda, soluk borusunda, bronşlarda, kaburga uçlarında ve oynar eklemlerin kemik yüzeylerinde hiyalin kıkırdak bulunur. 

2. Elastik Kıkırdak 


Elastik lif taşır. Bükülme ve esneme özelliğindedir. Kulak kepçesinde, östaki borusunda ve epiglottiste blunur. 

3. Fibröz Kıkırdak 


Kollajen lif miktarı fazladır. Basınç ve çekmeye dayanıklı bir yapısı vardır. Omurlar arası disklerde bulunur. 

Eklem Çeşitleri 


Kemiklerin birleşim noktalarına eklem denir. Oynar eklem, yarı oynar eklem ve oynamaz eklem olmak üzere 3 eklem çeşidi bulunur. 

1. Oynar Eklem 


Kol ve bacakta bulunan kemikler arasındaki eklemlerdir. İki kemik, eklem bölgelerinde ligament denilen yapılarla birbirine bağlanır. 

Oynar eklemlerde eklem kapsülü denilen bir yapı bulunur. Bu kapsülün iç yüzü olan sinoviyal zar, iki kemiğin sürtünmeden dolayı aşınmasını engelleyen sinoviyal sıvıyı (eklem sıvısını) üretir. 
eklem çeşitleri ve kıkırdak doku iskelet sistemi insanda destek ve hareket
- Eklem kapsülü ve sinoviyal sıvı (eklem sıvısı) sadece oynar eklemlerde bulnur. Diğer eklem çeşitlerinde buunmaz. 

2. Yarı Oynar Eklem 


sınırlı hareket yeteneğine sahip bu eklemlerde, sürtünmeyi engelleyen kıkırdak yapılı diskler bulunur. Omurgayı meydana getiren omurlar arasındaki eklemlerdir. 

3. Oynamaz Eklem 


Hareket yetenekleri bulunmaz. Kafatası kemikleri arasında, göğüs kemiği ile kaburgalar arasında ve kuyruk sokumunda bulunan eklem çeşididir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder